Thema ‘badkamers en toiletten’

‘Badkamers en toiletten’ is een thema bij het hoofdstuk ‘bouwen en indelen’. (Zie de aanbevelingen.) Aanbevelingen over badkamers en wc’s spelen meestal in de bouwfase, maar komen ook voor bij ‘installaties en apparaten’ ter regulering van geur, water en ventilatie.

Het behoeft geen betoog dat badkamers en toiletten essentiële voorzieningen zijn. Ze spelen rond autisme een extra grote rol omdat er veel kwesties in samenkomen, zoals autonomie, toezicht, veiligheid en tal van zintuiglijke kwesties.

Thuis en op kleuterscholen heeft men vaak met kinderen te maken die later zindelijk worden; bijna de helft van hen is op vierjarige leeftijd nog niet zindelijk, volgens een bron in de Autisme gereedschapskist. Ook daarna nog kunnen coördinatieproblemen maken dat leerlingen zichzelf na toiletbezoek niet voldoende kunnen schoonmaken. Kleuterscholen zullen hierop meestal zijn ingesteld. Waar dit in het basisonderwijs voorkomt, zullen daarvoor de nodige ruimtelijke voorzieningen moeten worden getroffen.

Circa 3% van alle aanbevelingen op deze website betreffen de wenselijkheid of de noodzaak om badkamer/douche en wc van elkaar te scheiden. Deze aanbeveling wordt herhaaldelijk gedaan omdat de uitwerking ervan en/of de reden ervoor elke keer een andere is. Zo kan het gaan om zoning en dus om het bouwkundig scheiden van functies (en geluidsniveaus e.d.). Deze maatregel kent ook sociale motieven, zoals het verzekeren van een soepel ‘ochtendverkeer’ thuis. De zintuigen vormen andere redenen voor deze aanbeveling. Sommigen hebben bv. veel moeite met het geluid van een doorgetrokken wc. Denk ook aan geuroverlast. Tegen dat laatste helpt goede ventilatie, maar die gaat doorgaans gepaard met het eerste, geluidsoverlast. Dit is een van de gevallen waarin aanbevelingen met elkaar in botsing komen.

Een belangrijke kwestie, vooral in behandel- en verblijfhuizen is de keuze tussen gemeenschappelijke, en privé-badkamers. Gemeenschappelijke badkamers maken toezicht en hulp van begeleiders mogelijk. Bij privébadkamers dienen er meestal maatregelen te worden genomen om marginaal toezicht mogelijk te maken. In beide gevallen dienen er diverse veiligheidsmaatregelen te worden genomen en verdient de indeling van de ruimte extra aandacht.

*

Autisme gereedschapskist

Dunlop, Aline-Wendy, Charlene Tait, Alison Leask, Lisa Glashan, Anna Robinson and Helen Marwick, The Autism Toolbox. An Autism Resource for Scottish Schools, Edinburgh, The Scottish Government, St Andrew’s House, March 2009. PDF
error: