Stinkend/schadelijk bouwmateriaal vermijden

Stinkend/schadelijk bouwmateriaal vermijden

Aanbeveling 82
Bij nieuw- en verbouw attent zijn op stinkende/schadelijke materialen

Hoofdstuk (thema)
Bouwen en indelen (geur)

Wegens
zintuiglijke gevoeligheid en algemene gezondheidseffecten

Teneinde
stankervaringen te voorkomen en gezondheidsbedreigingen weg te nemen.

Uitwerking
Architect Meijers wijst er op dat in nieuwbouw vaak een geur hangt van verf en tapijt, vooral afkomstig van de tapijtlijm. Daaraan vallen multiplex en spaanplaat toe te voegen als bron van onwelriekende gassen.

In al deze en soortgelijke gevallen waarin geuren worden geproduceerd door bouwmaterialen spelen twee zaken. Een is dat zulke geuren ondraaglijk kunnen zijn voor mensen die er extra gevoelig voor zijn. Het andere is dat hun mogelijke giftigheid een gevaar vormt voor mensen die ze inademen (en mogelijk aanraken).

‘Tapijtproducten zijn berucht wegens hun “nieuwe” tapijtstank die wordt veroorzaakt door giftige en vluchtige organische verbindingen in het tapijt of de vulling,’ volgens Ahrentzen & Steele. Zij voegen daaraan toe dat de regulering voor het gebruik van dergelijk bouwmateriaal de laatste tijd steeds scherper wordt en dat tapijtfabrikanten deze stoffen al in hoge mate tot aanvaardbare proporties hebben teruggebracht.
Een ander voorbeeld is radon (of eigenlijk zijn isotopen), een radioactief gas dat uit bouwmaterialen als baksteen, beton en natuursteen komt en dat aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zulk gas kan niet helemaal worden vermeden en benadrukt nogmaals het belang van goede ventilatie.

De aanbeveling is tweeledig. In gevallen waarin de genoemde gassen en stoffen een voorbijgaand verschijnsel zijn, dient er zoveel tijd te verstrijken (en voldoende te worden geventileerd) tussen het bouwproces en het betrekken van de school dat deze geuren en stoffen verdwenen zijn.
In andere gevallen dient men zeker te stellen dat de gebruikte verf, lijm en materialen als spaanplaat en multiplex geen stinkende en/of giftige stoffen bevatten. (Onder ‘afwezigheid’ kan ook worden verstaan dat zulke gassen onschadelijk zijn gemaakt door verf of andere vormen van afdichting.)

 

*Ahrentzen & Steele

Ahrentzen, S. & Steele, K. (2010). Advancing Full Spectrum Housing: Designing for Adults with Autism Spectrum Disorders. Tempe, AZ: Arizona Board of Regents.
aanzienlijke gezondheidsrisico's
De ‘Indoor doctor’ zegt dat het meer sterfte veroorzaakt dan dronken bestuurders, hier. Zie ook Milieu Centraal voor meer maatregelen.

 

error: