Akoestiek en nagalm op school

Aanbeveling 107
Als de noodzaak van bestrijding duidelijk is, zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt

Hoofdstuk (thema)
Inrichting (lawaai en akoestiek)

Wegens
zintuiglijke gevoeligheid: geluid

Teneinde
geluidsoverlast te verminderen of te vermijden.

Uitwerking
Zoals vrij uitvoerig besproken onder het thema lawaai en akoestiek, vormt nagalm een van de, zo niet de belangrijkste, zintuiglijke belasting die vooral op scholen zeer sterk aanwezig is. Dat geldt voor kinderen met een normaal gehoor en uiteraard extra sterk bij overgevoeligheid die bij ongeveer 49% van onderzochte kinderen voorkwam. (Zie het Chinese onderzoek in het thema geluid.)

Een relatief groot aantal aanbevelingen heeft op de bestrijding van lawaai betrekking, waaronder drie in dit hoofdstuk over inrichting. (Zie context school.) Deze vormen een aanvulling op de aanbevelingen in het hoofdstuk Bouwen en indelen want daar moet het voorkomen van nagalm beginnen. Zo rekenen we de plaatsing van geluidsabsorberende platen op muren en plafonds tot de bouwkundige maatregelen. (Zie aanbeveling 76.)

Aanbevelingen wat betreft de inrichting van scholen ter bestrijding van nagalm kunnen niet meer dan suggesties zijn omdat het idee vanzelf spreekt en de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt zijn. Men denke onder meer aan:

– geluidsabsorberende vloerbedekking of vloerkleden in plaats van (of bovenop) hout, linoleum of ceramische tegels
– wandtapijten
– foam onder tafelbladen en stoelzittingen plakken
– stoffering van meubels
– het vermijden van luxaflex.
 

 

 

 

error: