Akoestiek en nagalm in huis

Aanbeveling 107
– geluidsabsorberende vloerbedekking of vloerkleden in plaats van (of bovenop) hout, linoleum of ceramische tegels
– dikke gordijnen (en vitrage)
– foam onder tafels en stoelen plakken
– stoffering van meubels
– vermijd luxaflex
– andere huis- tuin- en keukenmaatregelen

Hoofdstuk (thema)
Inrichting (lawaai / akoestiek)

Wegens
zintuiglijke gevoeligheid (het gehoor)

Teneinde
geluidsoverlast te verminderen of te vermijden.

Uitwerking
Zoals bij het algemene thema ‘geluid’ ter sprake komt, speelt lawaai een belangrijke rol onder de zintuiglijke problemen van zeer veel mensen met autisme. Daarom wordt aanbevolen geluidsoverlast in het algemeen te beperken. In ruimten met veel akoestiek dient deze te worden beperkt. Daar komt nog bij dat een van de problemen die mensen met autisme met geluid hebben verwarring is over de herkomst ervan. Weerkaatst geluid is voor iedereen moeilijk te plaatsen en verdient daarom in dit verband extra aandacht.

Behalve door dikke gordijnen en de toepassing van ander textiel zoals vloer- en wandkleden om kamergeluid te dempen, kunnen de meubels worden gestoffeerd in plaats van ze kaal te laten; doeken eroverheen werken ook goed. Daarnaast kan er met het oog op de akoestiek, foam onder tafels en stoelen worden geplakt.

Geluidsabsorberende vloerbedekking kan worden aangebracht in plaats van (of bovenop) hout, linoleum of ceramische tegels.

Er zijn ook veel huis- tuin- en keukenmaatregelen tegen akoestiek zoals deurveren of deurrubbers tegen dichtslaande deuren, plastic nopjes en dergelijke in de sponning van kastdeuren, laden-geleiders en viltjes onder tafel- en stoelpoten tegen het krassende geluid van schuivende meubels.

error: