Gezellige, opgeruimde, rustige huiskamer

Gezellige, opgeruimde, rustige huiskamer

Aanbeveling 94
Een gezellige, rustige en overzichtelijke huiskamer creëren

Hoofdstuk (thema)
Inrichting (huiskamers)

Wegens
Centrale coherentie, zintuiglijke gevoeligheid, stereotype patronen (rigiditeit)

Teneinde
verwarring en negatieve en depressieve gevoelens te verminderen.

Uitwerking
Een rustige, overzichtelijke, oriëntatie bevorderende inrichting kan veel spanning en problemen voorkomen. In de opstelling van meubels en andere voorwerpen in de kamer kunnen sommigen geen enkele wijziging verdragen. Mensen met autisme beleven verandering van één element in een opstelling soms als een geheel nieuwe situatie. (Dit heeft met zwakke centrale coherentie te maken.) In zulke gevallen is het daarom zaak het interieur voorspelbaar en stabiel te houden en onder andere tafels en stoelen een vaste plaats te geven. (Zie ook aanbeveling 92)

Een combinatie van een tweezitsbank en een fauteuil waarin men in gezelschap van bezoek toch rustig apart kan zitten, kan goed werken. Gezellig, stevig en gemakkelijk schoon te houden meubilair verdient de voorkeur.

Tussen te kaal en te overdadig
Juist door de veelvoorkomende functionele instelling van mensen met autisme blijven door henzelf ingerichte woningen vaak kaal en minimaal gemeubileerd, want beperkt tot het noodzakelijke. Die soberheid is meestal niet echt gewild, omdat men vaak wel degelijk een gezellig huis wenst. Maar soms heeft men wegens de genoemde centrale coherentieproblemen eigenlijk geen keus, zoals Tim Landschip:
“Hij heeft geen koelkast, geen fornuis, geen wasmachine, geen echt bed. Hij slaapt in een slaapzak die hij elke morgen weer opbergt. Hij heeft geen enkele kast, maar wel vier rekjes opdat hij naar de weinige dingen die hij heeft kan kijken, want anders vergeet hij ze domweg. Zijn kleren zitten in een reiskoffer.
‘s Morgens wast hij met de hand de kleren van de vorige dag; dat vindt hij een mooi ritueel. Zijn computer en tv staan gewoon op de grond; en hij heeft zulk soort dingen ook nog het liefst zo klein en compact mogelijk.”
Deze soberheid kan zelfbescherming zijn tegen het tegenovergestelde, namelijk dat woningen gaandeweg vaak overvol raken met allerhande prullaria. Door een sterke gerichtheid op details verdwijnt daarmee al snel het overzicht. Her en der slingerende spullen vergroten het gebrek aan overzicht en leiden af. Concentratie vasthouden is al moeilijk wegens allerlei zintuiglijke overgevoeligheden.

Zorg daarom dat er voldoende afgesloten bergruimte is zoals kasten, laden en kratten opdat spullen die ik op dat moment niet nodig zijn buiten het zicht blijven. Opbergmateriaal zoals kratten en stevige dozen kunnen ook bijdragen aan een rustig, overzichtelijk, coherentie-bevorderend beeld van de ruimte. Dichte kasten geven de huiskamer, zo niet het hele huis een rustig aanzien.

*Landschip

Op 2/10 ’11 hier gevonden op, een blog naar aanleiding van Landschip, Tim & Loes Modderman, Dubbelklik. Autisme bevraagd en beschreven, Antwerpen, EPO, 2004 (In samenwerking met Autisme Centraal, Gent.)]
error: