Nagalm dempen

Aanbeveling 76
– muren afwerken met geluidsabsorberend en stootvast structuurvlies
– plafonds voorzien van geluidswerende deken
– grof stucwerk

Hoofdstuk (thema)
Bouwen en indelen (lawaai en akoestiek)

Wegens
zintuiglijke gevoeligheid: geluid

Teneinde
geluidsoverlast te verminderen of te vermijden geluidsoverlast.

Uitwerking
Zoals bij het thema ‘geluid’ ter sprake komt, speelt lawaai een belangrijke rol onder de zintuiglijke problemen van zeer veel mensen met autisme. Daarom wordt aanbevolen geluidsoverlast in het algemeen te beperken. Bij het bouwen of verbouwen van woningen dient ook aandacht te worden besteed aan het vermijden van akoestiek. Er is reden om hieraan extra aandacht te besteden omdat een van de problemen die mensen met autisme met geluid hebben, verwarring is over de herkomst ervan. Weerkaatst geluid is voor iedereen moeilijk te plaatsen en verdient daarom in dit verband extra aandacht.

Nagalm kan onder meer worden bestreden door plafonds geluidsabsorberend te maken, zoals met latten die met 10 mm tussenruimte tegen een geluidswerende deken worden gemonteerd. Er zijn ook geluidsabsorberende plakplaten in de handel voor muren en plafonds die bijvoorbeeld ook worden gebruikt in jongerencentra.
Muren kunnen bijvoorbeeld worden afgewerkt met structuurvlies dat geluidsabsorberend en stootvast is. Ruw metselwerk absorbeert eveneens, maar moet niet te scherp zijn waar aanraking mogelijk is. (Zie hier voor dit type afwegingen.)

 

*Uitwerking

De inleiding van deze aanbeveling komt sterk overeen met  die van aanbeveling 106 thuis; het verschil is dat het hier gaat om maatregelen tijdens de bouw of verbouwing, terwijl het bij 106 gaat om de inrichting.
plakplaten
Ahrentzen & Steele zeggen: “Akoestische panelen zoals Acoustiblok of AcoustiFence” en “Quiet Batt Acoustic Insulation — katoenen isolatie heeft een superieure kwaliteit, vergeleken met glasvezel.”
error: