Situering wasruimte

Aanbeveling 33
Het wassen en drogen in dezelfde of aansluitende ruimten: niet te ver van bad- en slaapkamer, maar wel duidelijk onderscheiden

Hoofdstuk (thema)
Bouwen en indelen (zoning)

Wegens
schakelvaardigheid, Centrale coherentie

Teneinde
rommel, verwarringen en desoriëntatie te voorkomen.

Uitwerking
Het principe dat het goed is de woning in zones te verdelen, elk met een, zo mogelijk, unieke activiteit of ander doel geldt voor alle ruimten en dus ook voor die waar de was wordt gedaan, gedroogd en opgeborgen. De achtergrond is het vermijden van rommel en chaos die ten koste gaan van de oriëntatie en de rust in huis.

Wie ruim behuisd is kan zich wellicht aparte kamers hiervoor permitteren; is men dat niet dan kan een deel van een kamer daarvoor worden bestemd.

Gaan we van zeer ruimte mogelijkheden uit dan verdient het aanbeveling is om de was- en eventuele droogmachine in een ruimte te plaatsen, de plaats waar de was eventueel wordt uitgehangen in een aansluitende en waar deze wordt opgeborgen in een daarop aansluitende. De laatste ruimte dient dichtbij de slaapkamer en de badkamer te liggen; er tussenin is ideaal. Verder is het goed om de diverse soorten schone was (kleding, beddengoed en bad textiel) aparte opbergplaatsen te geven.

Zijn de mogelijkheden minder ruim, dan zal het gaan om minder ruimten en meer zones binnen ruimten, maar steeds met duidelijke afbakeningen. Het ligt dan – en mogelijk ook in andere gevallen – voor de hand om kleding in een kast in de slaapkamer te bewaren. Het blijft aangewezen de was-, droog en vooral de opbergzones dichtbij de slaap- en badkamer te plaatsen.

error: