Stopcontacten, schakelaars en dimmers

Stopcontacten, schakelaars en dimmers

Aanbeveling 155
Voldoende stopcontacten en schakelaars en dimmers op logische en goed vindbare plaatsen en op één hoogte aanbrengen

Hoofdstuk (thema)
Installaties en apparaten (verlichting)

Wegens
geheugen, schakelvaardgheid, Centrale coherentie

Teneinde
het herkennen en vinden van stopcontacten, schakelaars en dimmers (in het donker) te vergemakkelijken en het thuisgevoel te bevorderen.

Uitwerking
Woont men (semi-)zelfstandig alleen, dan bestaat er uiteraard maximale ruimte om de woning naar eigen voorkeuren in te richten. Niettemin kan men daarbij het volgende in acht nemen.
Zorg voor ruim voldoende stopcontacten in alle ruimtes teneinde overbelasting van het lichtnet te voorkomen en lange snoeren van o.m. stofzuigers te voorkomen. (Naar Ahrentzen & Steele.)
Het is raadzaam om de meeste lichtbronnen op dimmers aan te sluiten opdat het lichtniveau naar behoefte kan worden bijgesteld.

Vaak, maar niet altijd is het goed om rekening te houden met oriëntatie- en/of korte-termijn geheugenproblemen, zodat het raadzaam is de stopcontacten op logische en overzichtelijke plaatsen aan te brengen, zoals bij het aanrecht en waar elektrische apparatuur en verlichting is.
Ook verdient het dan aanbeveling om wandschakelaars en dimmers zo veel mogelijk op één hoogte aan te brengen en bovendien consequent in elke kamer op ‘dezelfde’ plaats. Bij toiletten, badkamers en kasten het liefst aan de buitenkant.
De schakelaars en dimmers kunnen, zo nodig worden gemarkeerd door middel van kleurcontrast, bijvoorbeeld een lage toonwaarde om de schakelaar heen, terwijl de schakelaar zelf een heldere en/of een lichtgevende kleur heeft.

*Arhentzsen & Steele

Ahrentzen, S. & Steele, K. (2010). Advancing Full Spectrum Housing: Designing for Adults with Autism Spectrum Disorders. Tempe, AZ: Arizona Board of Regents. PDF
error: