Nagalm dempen thuis

Aanbeveling 76

  • muren afwerken met geluidsabsorberend en stootvast structuurvlies
  • plafonds voorzien van geluidswerende deken
  • grof stucwerk

Hoofdstuk (thema)
Bouwen en indelen (lawaai / akoestiek)

Wegens
Zintuiglijke gevoeligheid: geluid algemeen

Teneinde
geluidsoverlast te verminderen of te vermijden.

Uitwerking
Zoals bij het algemene thema geluid ter sprake komt, speelt lawaai een belangrijke rol onder de zintuiglijke problemen van zeer veel mensen met autisme. Daarom wordt met nadruk aanbevolen geluidsoverlast te beperken, waaronder overmatige akoestiek. Een extra reden om aan dit laatste aandacht te besteden is dat mensen met autisme vaak in verwarring zijn over de herkomst van geluiden. Voor weerkaatst geluid geldt dat nog sterker; dat is trouwens voor iedereen moeilijk te plaatsen. (Zie ook het thema ‘nagalm / akoestiek’.)

Nagalm kan onder meer worden bestreden door plafonds geluidsabsorberend te maken, zoals met latten die met 10 mm tussenruimte tegen een geluidswerende deken worden gemonteerd.

Er zijn ook geluidsabsorberende plakplaten in de handel voor muren en plafonds die bijvoorbeeld ook worden gebruikt in jongerencentra.

Muren kunnen bijvoorbeeld worden afgewerkt met structuurvlies dat geluidsabsorberend en stootvast is.

Ruw metselwerk absorbeert eveneens, maar moet niet te scherp zijn waar aanraking mogelijk is.

*Uitwerking

De inleiding van deze aanbeveling komt sterk overeen met  die van aanbeveling 106 thuis; het verschil is dat het hier gaat om maatregelen tijdens de bouw of verbouwing, terwijl het bij 106 gaat om de inrichting.
plakplaten
Ahrentzen & Steele zeggen: “Akoestische panelen zoals Acoustiblok of AcoustiFence” en “Quiet Batt Acoustic Insulation — katoenen isolatie heeft een superieure kwaliteit, vergeleken met glasvezel.”

 

error: