Materiaalkeuze keukenaanrecht

Aanbeveling 140
Materiaalkeuze keukenaanrecht en andere werkbladen

Hoofdstuk (thema)
Installaties en apparaten (de keuken)

Wegens
zintuiglijke gevoeligheid, executieve problemen

Teneinde
het schoon en prettig werken in de keuken te vergemakkelijken.

Uitwerking
Zoals in thema ‘de keuken’ uiteengezet, gaat het om een buitengewoon uitdagende ruimte die zeer hoge eisen stelt aan een groot aantal zintuigen en tevens aan het cognitief en lichamelijk functioneren. Wie goed op deze uitdagingen reageert wordt rijkelijk beloond, wie daar niet in slaagt ondervindt het daarvan veel nadelen in het dagelijks leven. Om deze redenen is het cruciaal dat in de keuken optimale voorwaarden worden gecreëerd. Daarom worden hier veel aanbevelingen gedaan rond de bouw en inrichting van keukens en ook over apparaten, installaties en materialen waarover deze aanbeveling gaat.

Aan aanrechten dienen hoge eisen te worden gesteld qua duurzaamheid en stevigte. Ze dienen vuur- en hittebestendig en stevig bevestigd te zijn.

Ook moeten ze goed schoongehouden kunnen worden. Dit laatste is een speciaal punt van aandacht voor houten slagersblokken die elke dag met een stevige (of staal-) borstel dienen te worden afgeschrobd.

Een andere speciale eis is dat aanrechten enerzijds van een hard materiaal moeten zijn, maar anderzijds geen harde tik moeten geven als er iets van glas of aardewerk op wordt gezet. Dit wekt bij veel mensen met autisme veel irritatie.

Veel oppervlakten zoals tegels, natuursteen, kunststof met HPL-laminaat vallen om de laatste twee redenen (schoonmaken, harde tik) af.
Corian komt in aanmerking, kwarts en beton enerzijds ook, maar anderzijds minder wegens de akoestische kwaliteiten.
Een voorbeeld van een oppervlak dat aan alle eisen voldoet zijn roestvrij stalen aanrechten met een gewafelde print. Deze zijn betaalbaar en ook in het gebruik het meest praktisch, in tegenstelling tot HPL dat onverwijderbare vlekken geeft als er hete pannen op worden gezet.

Voor het snijden kunnen kunststof snijplankjes worden gebruikt die in verschillende kleuren te krijgen zijn voor het geval men verschillende wil gebruiken voor bv. vlees, vis en groenten.
hoge eisen

Veel details zijn onleend aan Ahrentzen, S. & Steele, K. (2010). Advancing Full Spectrum Housing: Designing for Adults with Autism Spectrum Disorders. Tempe, AZ: Arizona Board of Regents. PDF en aan Brand, Andrew Living in the Community Housing Design for Adults with Autism, London, Helen Hamlyn Centre, the Royal College of Art, 2010.
error: