Speeltoestellen (thuis)

Aanbeveling 11
Installeer speeltoestellen zoals schommels en trampolines in de tuin of op het erf

Hoofdstuk (thema)
Tuin / buitenterrein (functies)

Wegens
motorische onhandigheid, zintuiglijke beperkingen (proprioceptieve en vestibulaire problemen) en beperkingen in de sociale interactie

Teneinde
de motorische functies te trainen, met plezier te spelen en de proprioceptieve en vestibulaire functies te stimuleren.

Uitwerking
Schommelen, draaien (op een bureaustoel bijvoorbeeld), trampoline springen en andere ritmische bewegingen zijn activiteiten die zowel de proprioceptie (het registreren en interpreteren van de eigen spierspanning en andere lichamelijke interne belevingen) stimuleert als het vestibulaire systeem (evenwicht en de verdere oriëntatie van het lichaam in de ruimte). Al lijkt het misschien kinderachtig om bij jongeren een stevige schommel in de tuin te plaatsen, ze hebben er plezier in, het ontspant ze en vergroot hun lichamelijk zelfvertrouwen. Ook een trampoline kan zulke effecten hebben. Dit heeft te maken met het voelen van de sterke krachten van neerkomen en hoog ‘vliegen’. Door de sensatie van het trampolinespringen en het schommelen worden eventuele proprioceptieve en vestibulaire problemen overstemd.
Dergelijke activiteiten stimuleren de vaak achtergebleven motorische vaardigheden.

Een bijkomend voordeel is dat dit spel kinderen en jongeren met autisme, die vaak worden uitgesloten van spelletjes zoals voetbal, alternatieve spelmogelijkheden biedt. Een van de redenen voor de uitsluiting van veel teamsporten is dat ze moeite hebben met de communicatie die daarbij komt kijken. Een andere reden zijn achterblijvende motorische vaardigheden.
Speeltoestellen hebben zodoende een drievoudige functie: er is een veilig alternatief voor spelletjes waarvan ze worden uitgesloten, motorische vaardigheden worden aangeleerd en er wordt tenminste een begin gemaakt met het overbruggen van de motorische achterstand.

Er zijn meer activiteiten en hulpmiddelen voor dit doel geschikt. Zo suggereert de kinder-ergotherapeut Marga Grey dat klimmen, bijvoorbeeld over een omgevallen boom, uitstekende proprioceptieve stimulansen biedt. Hetzelfde geldt voor kruipen door tunnels of ander nauwe plekken, over een (zeer laag geplaatste) evenwichtsbalk of pijp lopen en meer.

*
Marga Grey

Mevrouw Grey is programma-ontwikkelaar bij het Australische bedrijf CoordiKids. Zonder een oordeel over de kwaliteit van deze in het Engels gestelde programma’s te kunnen geven, is hier het webadres van CoordiKids.
error: