Stopcontacten, schakelaars en dimmers

Stopcontacten, schakelaars en dimmers

Aanbeveling 155
Voldoende stopcontacten en schakelaars en dimmers op logische en goed vindbare plaatsen en op één hoogte aanbrengen

Hoofdstuk (thema)
Installaties en apparaten (verlichting)

Wegens
Geheugen, schakelvaardgheid, Centrale coherentie

Teneinde
het herkennen en vinden van stopcontacten, schakelaars en dimmers (in het donker) te vergemakkelijken en het thuisgevoel te bevorderen.

Uitwerking
Zorg voor ruim voldoende stopcontacten in alle ruimten die door het autistische gezinslid worden gebruikt teneinde overbelasting van het lichtnet te voorkomen en lange snoeren van o.m. stofzuigers te voorkomen. (Naar Ahrentzen & Steele.)
Het is raadzaam om de meeste lichtbronnen op dimmers aan te sluiten opdat het lichtniveau naar behoefte kan worden gewijzigd.

Wegens veelvuldig oriëntatieproblemen en korte-termijn geheugenproblemen, dienen stopcontacten op logische en overzichtelijke plaatsen te worden aangebracht, zoals bij het aanrecht en waar elektronische apparatuur en lampen zijn.

Breng wandschakelaars en dimmers zo veel mogelijk op één hoogte aan en bovendien consequent in elke kamer op ‘dezelfde’ plaats. Bij toiletten, badkamers en kasten het liefst aan de buitenkant.
De schakelaars en dimmers kunnen worden gemarkeerd door middel van kleurcontrast, bijvoorbeeld een lage toonwaarde om de schakelaar heen, terwijl de schakelaar zelf een heldere en/of een lichtgevende kleur heeft.

*Arhentzsen & Steele

Ahrentzen, S. & Steele, K. (2010). Advancing Full Spectrum Housing: Designing for Adults with Autism Spectrum Disorders. Tempe, AZ: Arizona Board of Regents. PDF
error: