Verkoeling bij nieuwbouw

Aanbeveling 84
Maatregelen tegen zonnewarmte

Hoofdstuk (thema)
Bouwen en indelen (temperatuur)

Wegens
zintuiglijke gevoeligheid (warmte), stereotype patronen: rigiditeit

Teneinde
te helpen oververhitting te vermijden.

Uitwerking
Het zal niet elke dag zijn dat ouders van een autistisch kind de mogelijkheid hebben een nieuw huis te laten bouwen. Wanneer dat voorkomt is er een unieke kans rekening te houden met speciale autistische behoeften. Een van die opties is dan om te zorgen voor zogenaamd ‘thermisch comfort’. Het thema temperatuur beschrijft dat veel kinderen en jongeren met autisme niet of verminderd in staat zijn adequaat te reageren op afwijkingen van de omgevingstemperatuur. Dat geldt (bijna) uitsluitend het (semi-)bewuste gedrag, zoals de kleding en de stand van de kachel aanpassen. Het streven moet daarom zijn te trachten de omgevingstemperatuur zoveel mogelijk binnen de nauwe grenzen van 35 en 38 graden Celsius te houden. Een belangrijke bijdrage daaraan is het voorkomen van oververhitting door zonnewarmte op het dak.
Daartoe doet een architect die veel voor het Kannerhuis heeft gedaan de volgende drie suggesties: “Warmte die het gebouw binnen komt, kun je vroegtijdig weghalen door massa (beton, sedumdak), dakhelling en 2e daklijn (luchtlaag).”

De maatregelen tegen zonnewarmte hoeven zich niet tot het dak te beperken. Ook dubbele beglazing houdt veel zonnewarmte buiten.

 

*

Kannerhuis

sedumdak
Sedums zijn vetplanten die vocht opnemen in hun bladeren. Voor meer, zie hier.
dubbele beglazing
Dubbele beglazing draagt uiteraard ook bij aan energiebesparing en voorkomt condensatie.

 

error: